HUBUNGAN POLA MAKAN DENGAN KEJADIAN NYERI LAMBUNG PADA MAHASISWA IKM UNIMA ANGKATAN 2022
DOI:
https://doi.org/10.62027/vitamedica.v2i4.230Keywords:
Diet, Gastric Pain, StudentsAbstract
Diet is a method or effort to regulate the amount, frequency and type of food with descriptive information including maintaining health, nutritional status, preventing or helping cure disease. Gastric pain is pain or discomfort that occurs in the stomach area, especially in the upper part of the stomach, which is usually related to problems with the stomach or digestive system. One of the factors that causes students to develop stomach pain or gastritis is improper eating patterns. The aim of this research was to determine the relationship between eating patterns and the incidence of stomach pain in IKM Unima 2022 students. The method used was quantitative research using descriptive methods and a cross-sectional approach. The population in this study was 146 and the sample was 107 respondents with data analysis using SPSS version 2022. The research shows a relationship between diet and the incidence of stomach pain in public health students, where the chi-square test results ρ-value 0.028 < α 0.05. It can be concluded that there is a relationship between eating patterns and the incidence of stomach pain in IKM Unima 2022 students.
References
Ade Putri, 2022. Hubungan Quarter Life Crisis Dengan Kualitas Hidup Pada Mahasiswa Akhir Fakultas Dakwah Dan Komunikasi UIN Ar-Raniry. Banda Aceh.
Angelica, Y., & Siagian, E. (2022). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis pada Mahasiswa Keperawatan Universitas Advent Indonesia. Promotif: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 12(1), 43-49.
Apriyani Lilis. dkk. 2021.“Hubungan Pola Makan Dengan Gastritis Pada Remaja Masa New Normal Di SMA Negeri Muaragembong”. Jurnal Keperawatan Merdeka. Vol.1. No.1.
Arissanti,I,F, dkk. 2021. Hubungan Pola Makan Dan Stres Dengan Kejadian Gastritis Pada Mahasiswa Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas IBN Khaldun. Scientific Periodical Journal Of Public Health And Coastal Health. E-ISSN : 2685-0389. Vol 3, No 2 (2021).
Bayti, C. S., Indah, I., Jubaidah, J., Priani, N. K., & Jayanthi, S. (2021). Gambaran Pola Hidup Mahasiswa Perantauan terhadap Kejadian Gastritis di Universitas Samudra, Aceh. Biologi Edukasi: Jurnal Ilmiah Pendidikan Biologi, 13(1), 43-47.
Ivanka, S., & Susilowati, Y. (2023). PENGARUH POLA MAKAN DAN STRES AKADEMIK TERHADP KEJADIAN GASTRITIS PADA MAHASISWA DI ERA PANDEMI COVID-19 DI UNIVERSITAS YATSI MADANI TAHUN 2022. Nusantara Hasana Journal, 2(8), 148-154.
Karyawati, T., & Biantoro, S. W. (2024). Hubungan Antara Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis Pada Remaja. Jurnal Riset Ilmu Kesehatan Umum dan Farmasi (JRIKUF), 2(1), 94-98.
Kemenkes RI. (2023). Profil Kesehatan Indonesia. Jakarta: Kemenkes RI.
Laode Swardin, Kupas Tuntas Seputar Gastritis, (Malang: Rena Cipta Mandiri, 2022), h.9.
Liliandriani, Andi, et al. "Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis pada Mahasiswa Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Al Asyariah Mandar." Journal Peqguruang, vol. 3, no. 2, 2021, pp. 789-794.
Mustakim, M., & Rimbawati, Y. (2021). Edukasi Pencegahan Dan Penanganan Gastritis Pada Siswa Bintara Polda Sumatera Selatan. Edukasi Masyarakat Sehat Sejahtera (EMaSS): Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 4(1), 38-42.
Ningsih, A. P., Makkau, B. A., & Indirwan, D. (2024). Edukasi Perilaku Hidup Bersih dan Sehat di Sekolah Dasar, Kepulauan Selayar. ABDIMASKU: JURNAL PENGABDIAN MASYARAKAT, 7(1), 222-227.
Pramesti, W.G., & Riyadi, M.E. (2022). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis pada Santri. Journal of Experimental and Clinical Pharmacy (JECP), 2(1), 52.
Ranti, N. B. P., Boekoesoe, L., & Ahmad, Z. F. (2022). Kebiasaan Konsumsi Kopi, Penggunaan Gadget, Stress dan Hubungannya dengan Kejadian Insomnia pada Mahasiswa. Jambura Journal of Epidemiology, 1(1), 20-28.
Ratukore, R. S. J., Manurung, I. F., & Tira, D. S. (2022). Determinan Kejadian Gastritis Pada Remaja: Studi Pada Mahasiswa Program Studi Kesehatan Masyrakat Universitas Nusa Cendana Kupang. Poltekita: Jurnal Ilmu Kesehatan, 16(3), 336-344.
Surijati, K. A., Hapsari, P. W., & Rubai, W. L. (2021). Faktor-Faktor yang mempengaruhi Pola Makan Siswa Sekolah Dasar di Kabupaten Banyumas. Nutriology Jurnal: Pangan, Gizi, Kesehatan , 02(01), 95-100.
Wahab, A., Lubis, E. S., Siregar, S. D., Siagian, M., & Simbolon, J. A. (2022). Pola Makan dan Kaitannya dengan Kejadian Gastritis pada Mahasiswa. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 11(04).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 VitaMedica : Jurnal Rumpun Kesehatan Umum
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.