Edukasi Penggunaan Rempah Masakan Sebagai Pengobatan Alternatif pada Masyarakat di Desa Sei Limbat Tahun 2023

Authors

  • Mawandha Sari Harahap Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Sehat Medan
  • Chindy Umaya Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Sehat Medan

DOI:

https://doi.org/10.62027/sevaka.v2i3.120

Keywords:

Spices, Indonesian Nature, Health

Abstract

The aim of this service activity is to provide further education to the local community regarding the use of spice plants for everyday life. Apart from that, the aim of this service activity is to encourage people in Sei Limbat Village to use spice plants more as medicine. This topic was chosen because it is a topic that is rarely discussed and rarely researched in more depth regarding spice gardens. In fact, if we look deeper, spice gardens provide many benefits for life, one of which is in the health sector. The importance of discussing this topic is so that people care more about spices than chemical medicines. The method we use is by providing education and outreach to the local community.

References

Hakim, L. (2015). Rempah dan herba kebun-pekarangan rumah masyarakat: Keragaman, sumber fitomarka dan wisata kesehatan-kebugaran. Diandra Pustaka Indonesia.

Hakim, L. (2015). Rempah dan herba kebun-pekarangan rumah masyarakat: Keragaman, sumber fitomarka dan wisata kesehatan-kebugaran (I). Diandra Pustaka Indonesia.

Hapsoh, Hasannah, Y., & Julianti, E. (2010). Budidaya dan teknologi pascapanen jahe. USU Press.

Husna, M. (2022). Pemanfaatan rempah herbal di Desa Sungai Lekop Kabupaten Bintan. JPPM Kepri: Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat Kepulauan Riau, 2(1), 77–87.

Mayasari, S., Isnawati, N., Aprillia, F., Wigati, D., & Agung, K. (2023). Edukasi tanaman rempah untuk meningkatkan pengetahuan pada Karang Taruna Garuda Cempaka di Kelurahan Gebang-Jember. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 2196–2200.

Mukharromah, N. L. (2022). Edukasi, pengenalan, dan penanaman toga sebagai upaya meningkatkan kesadaran hidup sehat peserta didik SDN Ketangirejo 1 Pasuruan. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 1–23.

Winarti, C., & Nurdjanah, N. (2015). Peluang tanaman rempah dan obat sebagai sumber pangan fungsional. Jurnal Litbang Pertanian, 24(2), 47–55.

Published

2023-08-06

How to Cite

Mawandha Sari Harahap, & Chindy Umaya. (2023). Edukasi Penggunaan Rempah Masakan Sebagai Pengobatan Alternatif pada Masyarakat di Desa Sei Limbat Tahun 2023. Sevaka : Hasil Kegiatan Layanan Masyarakat, 1(3), 05–10. https://doi.org/10.62027/sevaka.v2i3.120

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.